Random werk

  • Sneeuw 7 Februari 2021
  • Art card Thinking 1
  • Den Bosch / s-Hertogenbosch in zwart/wit Maart 2001
  • Huis van Bewaring 's-Hertogenbosch 020
  • 2013
  • Ape 1
  • Portret foto's Mei 1990 gedigitaliseerd
  • Wie de schoen past trekke hem aan / Whoever fits the shoe, put it on
  • White Stream 19
  • Loper T-shirt V-hals Dri-Comfort Large

Klik voor meer info

Terug naar nieuwsoverzicht
Uitprinten

Blog Jan-Clemens Lampe 5-12-2017 De Kleuterschool en de Sint



05-12-2017 -

Op 26 november 2017 zat Ton Haarmans kennelijk op Google te zoeken naar gegevens van zijn kleuterschool, de R.K. Fröbel en Montessorischool Paus Adriaan, in Utrecht (Nederland).

Hij kwam daardoor op mijn website terecht en stuurde mij vanuit België een mail, dat hij op mijn site deze naam had gevonden bij foto’s uit 1941 over de kleuterschool waar hij heel even op had gezeten in 1957. Hij vroeg of ik het adres nog wist.

Op Google Maps ben ik gaan zoeken en ja, HIER (met pijltje <-- terug naar deze pagina) op de Nieuwe Gracht in Utrecht was het en ZO ziet het entree er nu uit.
Zulke vragen schudden je eigen herinneringen wakker en het is verwonderlijk hoeveel beelden uit een ver verleden diep in dat geheugen zijn opgeslagen en nu nog naar boven komen. Langzamerhand kreeg ik weer een totaalbeeld; ik kan de school weer beschrijven.

De Kleuterschool

De hekken en de deuren waren groter en de deuren waren donkergroen; maar dan allemaal wel in 1941 en vanuit de ogen van een 4-jarige.

Stonden de grote deuren open, dan liep je via een onderdoorgang van de bovenhuizen, die waren geplaveid met op z’n kant staande smalle roodbruine klinkers. Als je er overheen liep je het idee had dat de klinkers los stonden. Vanuit die onderdoorgang zag je de school al liggen.

Tot aan de school lag er een pad met hele grote kiezelstenen, zeker voor een kind dat zich op kleine schoentjes daarover moest zien voort te bewegen.

    
Foto’s © Jan-Clemens Lampe

Mijn oma bracht mij vroeger vaak naar de kleuterschool en maakte dan even een praatje met zuster Dymphine, het hoofd van de school.

Af en toe liep mijn vader mee om deze momenten met de camera vast te leggen.
Zo ontstonden ook de foto’s van de processie van kinderen, met de meisjes in witte jurken en de jongens in hun beste pak; allen met bloemen in de hand.
De bloemen waren voor de bloemenhulde, die aan Maria zou worden gebracht in de tuin van het klooster van de nonnen een paar zijstraten verderop.

De locatie van de school is nog goed herkenbaar. Google Maps heeft in 2017 de grachten en singels in Utrecht gefotografeerd en zo kan je – deels varende, deels lopend – alle gevels aan je voorbij laten gaan.
De poort en de onderdoorgang had ik veel groter in gedachte.

De kleuterschool bestond uit een entreé en een garderobe met boven invallend daglicht en allemaal kleine kapstokjes. Dan de lange gang met rechts 3 lokalen. Links van de gang lagen kantoortjes en de toiletten met wc’s in mini-uitvoering. Verderop keek je naar buiten en zag je de deels overdekte speelplaats en een grote zandbak met gaas afgeschermd. (zeker tegen de poezen uit de buurt).
In het eerste en tweede lokaal (waarschijnlijk voor meisjes en jongens gescheiden) aan de rechter kant van de gang, stonden tafeltjes en stoeltjes; ook een tafel met ‘klankschaaltjes’ op stokjes als hulpmiddel bij een introductie in de muzikale wereld.
Het derde lokaal  stonden banken langs de kant, meer voor spelen en gymnastiek oefeningen.

Alle lokalen hadden een parketvloer. In het tweede lokaal was rond de tafeltjes en stoelen een brede groene cirkel geverfd, waarop met de kinderen oefeningen werden gedaan om mooi rechtop te lopen en op de streep te blijven.

Ik herinner mij nog dat ik bij zo’n soort oefening in mijn broek had gepoept en ik het idee had dat er een klein keuteltje uit mijn broek op die streep was gevallen. Maanden daarna heb ik altijd gekeken van: Oh ja, hier is dat kuiltje in de groene streep dat ik veroorzaakt heb.
Maar omdat de zwaartekracht van zo’n uitwerpsel nooit de kracht kan hebben om een kuiltje in het parket te veroorzaken, was het wel zeker een obsessie van mij. Bestond de school nog, dan zou ik de plek zó nog kunnen aanwijzen.(met de groene cirkel als klok naar het raam gericht, lag het punt op 02:10 uur.)

Veel herinneringen van mijn verblijf op deze school heb ik verder niet. Uit verhalen weet ik dat ik met mijn vriendje heb gespijbeld, met hem de stad ben in geweest en wij in de buurt van de Domtoren zullen hebben rondgelopen. Dat dat toen lukte is wel bijzonder.

De Sint

Zo rond de vijfde december zal Sinterklaas zeker aan de kleuterschool een bezoek hebben gebracht.; geen herinneringen, geen blijvende indruk.


 Sint Nicolaas op zijn 13e verjaardag in 1951
Foto © Jan-Clemens Lampe

Wel te weten dat ik jaren later als een jochie van dertien jaar als Sinterklaas een bezoek aan deze school heb gebracht, aan kinderen die nog heilig geloofden in de goed heilig man.
Ja, echt geloofden, want geloven was (en is nog) aannemen, dat grote mensen en nonnen die jij vertrouwt jou de waarheid vertelden.
Later ontdekte je dat het niet waar was waar je toen in geloofde.

Hoe jezelf 10 jaar later het ervoer om als de echte Sinterklaas je eigen kleuterschool te bezoeken, is mij niet bijgebleven. Ik weet geen details meer.
Ik had geen zwarte pieten meegenomen, maar die zullen wel die op eigen gelegenheid gekomen zijn.

De school is er niet meer; Sinterklaas wel.
 

De Kleuterschool en de Sint
© Jan-Clemens Lampe
5-12-2017



Voor een reactie klik HIER
Naar boven
Terug naar Nieuwsarchief